ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ – 3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο αθλητισμός αποτελεί διαχρονικά μια δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο μικρών και μεγάλων. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς στοχεύει στη σωματική και ηθικοπνευματική ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνικοποίηση των νέων.

Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη που προκύπτουν από την άθληση είναι πολύπλευρα . Τόσο τα ατομικά όσο και τα ομαδικά αθλήματα συμβάλλουν στη σωματική και στην ψυχική ευεξία. Ο άνθρωπος που αθλείται αποκτά υγεία, ζωντάνια και ενεργητικότητα. Κατ? επέκταση τονώνεται η αυτοπεποίθησή του, αποκτά θετική αυτοεικόνα και υιοθετεί μια αισιόδοξη στάση ζωής. Έτσι, μπορεί ν? ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να αντιμετωπίσει με ψυχικό σθένος τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Παράλληλα με την ψυχική αυτή ανάταση συντελείται και η αναζωογόνηση του πνεύματος. Νοητικές ικανότητες όπως η αντίληψη, η προσοχή, η αυτοσυγκέντρωση και η μνήμη καλλιεργούνται με τον αθλητισμό. Για την επίτευξη του στόχου σε ένα άθλημα είναι απαραίτητη τόσο η εγρήγορση του σώματος όσο και του πνεύματος.

Εκτός αυτού ο αθλητισμός διδάσκει τον αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία. Ο νέος που αγωνίζεται ατομικά ή ομαδικά μαθαίνει να είναι συνεπής, εργατικός, επίμονος και υπομονετικός. Αυτές οι αρετές, εξάλλου, θα του φανούν χρήσιμες στη μελλοντική του ζωή και σταδιοδρομία.

Επιπλέον, είναι ανάγκη να τονίσουμε πως τα ομαδικά αθλήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνικοποίηση ενός νέου ανθρώπου. Συγκεκριμένα, ο μαζικός αθλητισμός διδάσκει το πνεύμα της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της ευγενούς άμιλλας. Η πειθαρχία στους κανόνες και ο σεβασμός των συναθλητών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Με την απόκτηση, λοιπόν, αυτών των αρετών μετριάζεται ο εγωισμός και ο ατομισμός και ο νέος αντιλαμβάνεται την αξία της αλληλεγγύης και της κοινωνικότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο αθλητισμός αποτελεί μια διαχρονική αξία.

Σε κάθε υγιή έκφανσή του προβάλλει τις αξίες τις ζωής, διαπαιδαγωγεί, ολοκληρώνει και προάγει τον άνθρωπο και τις κοινωνίες.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τον αθλητισμό στη ζωή μας. Ας παραχωρήσουμε χρόνο  από την καθημερινότητά μας σε κάτι που όχι μόνο μας προσφέρει εκτόνωση αλλά και ψυχαγωγία(ψυχή+άγω= οδηγώ την ψυχή σε ανώτερα επίπεδα/ψυχική ανάταση). Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η σαγηνευτική εικόνα της τηλεόρασης, ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου και τα εθιστικά παιχνίδια στις παιχνιδομηχανές δεν είναι η πραγματική ζωή. Η αληθινή ζωή, η ουσιαστική επικοινωνία, οι φίλοι, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα είναι εκεί έξω. Εκεί είναι και ο αθλητισμός? ας ζήσουμε τις συγκινήσεις που μας προσφέρει.