Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθεί τον καταξιωμένο συγγραφέα, εκπαιδευτικό και λαογράφο Βασίλη Γεργατσούλη. Ο κ. Γεργατσούλης, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως Διευθυντής στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, έχει μια πλούσια συγγραφική και εκπαιδευτική πορεία, με έργο που εκτείνεται από τη λογοτεχνία έως τη λαογραφία και τη δημιουργική γραφή.

 

Ο κ. Γεργατσούλης έχει καταγωγή από την Κάρπαθο, ζει και εργάζεται στη Νίκαιας και είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του τόπου μας, αλλά και ολόκληρου του Πειραιά.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο διευθυντής του σχολείου μας, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλία τους, στο κοινό συγγραφικό τους έργο, καθώς και στο γεγονός ότι ο ίδιος είχε υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στο σχολείο όπου ο κ. Γεργατσούλης ήταν διευθυντής. Τον ευχαρίστησε θερμά για τη σημερινή του παρουσία, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του θα είναι πολύτιμη για τους μαθητές, τόσο για όσα θα ακούσουν όσο και για τις γνώσεις που θα αποκτήσουν.

Επιπλέον, ο μαθητής της ΣΤ’ τάξης, Σταύρος Κυραλίδης, καλωσόρισε τον συγγραφέα διαβάζοντας μια κριτική για το έργο του, που είχε γράψει η τάξη μαζί με τον δάσκαλό της κ. Χρήστο Μπαμπαλή. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο θεατρικό δρώμενο του βιβλίου στην τελετή λήξης το καλοκαίρι, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση των μαθητών με τη λογοτεχνία και τη δραματοποίηση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο συγγραφέας παρουσίασε το σύνολο του έργου του, το οποίο περιλαμβάνει έξι μυθιστορήματα για ενήλικες, ένα θεατρικό έργο, μικροδιηγήματα, τρία βιβλία ποίησης, δύο παιδικά λαϊκά παραμύθια βασισμένα σε αληθινές προφορικές αφηγήσεις, λαογραφικά βιβλία, ανθολογίες, καθώς και την επιμέλεια πέντε τόμων ποιητικών συμπλεύσεων.

Μέσα από τη συζήτηση, ο κ. Γεργατσούλης μοιράστηκε με τους μαθητές μια διδακτική ιστορία για τον Άγιο Πέτρο, ο οποίος έδειξε στον παράδεισο τον μεγαλύτερο στρατηγό, που όμως στη ζωή του ήταν φούρναρης. Το μήνυμα αυτής της ιστορίας τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης και καλλιέργειας των ταλέντων μας, ώστε να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας ταιριάζει.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο βιβλίο του «Η γέννηση των φυτών – Αιτιολογικοί μύθοι», που έγραψε σε συνεργασία με τον κ. Φώτη Μυλωνά. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μαζί του, να συζητήσουν τις ιστορίες του βιβλίου, να τις δραματοποιήσουν και να προετοιμάσουν μια θεατρική παράσταση για τη γιορτή του καλοκαιριού.

Ο συγγραφέας εξήγησε τον ρόλο των αιτιολογικών αφηγήσεων μέσα από μύθους για τον σκαντζόχοιρο, την αράχνη, τη χελώνα, τη μέλισσα, καθώς και για τη δεκαοχτούρα, τον ουρανό και τη θάλασσα. Με τον μύθο της Περσεφόνης ανέλυσε την εναλλαγή των εποχών, προσφέροντας στα παιδιά μια ζωντανή και βιωματική προσέγγιση στην ελληνική μυθολογία και τη σκέψη των προγόνων μας.

Η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του συγγραφέα και των μαθητών ήταν γόνιμη και εμπλουτιστική, με τα παιδιά να εκφράζουν απορίες και να ανακαλύπτουν νέες προοπτικές στη λογοτεχνία και τη λαογραφία. Η παρουσίαση εξελίχθηκε σε ένα διδακτικό ταξίδι, καθώς το πλούσιο συγγραφικό έργο του Βασίλη Γεργατσούλη αποτελεί μια ισχυρή εκπαιδευτική βάση που τροφοδοτεί τους μαθητές με γνώση και βιωματική εμπειρία.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, το σχολείο ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γεργατσούλη για την παρουσία του, τη διάθεση να μοιραστεί τις γνώσεις του και την έμπνευση που προσέφερε στους μαθητές. Η επίσκεψή του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στους μικρούς αναγνώστες, ενισχύοντας τη φιλαναγνωσία και την αγάπη για τη δημιουργική γραφή.

Παρακάτω παρατίθεται φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση των μαθητών με τον συγγραφέα μέσα στη σχολική μας βιβλιοθήκη, καθώς και αναμνηστική φωτογραφία με τον κ. Γεργατσούλη, τον δάσκαλο της Στ’ τάξης κ. Χρήστο Μπαμπαλή, τη δασκάλα της Γ’ τάξης κ. Ευγενία Λουκά, την υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης κ. Δήμητρα Ντάρμου και τον διευθυντή του σχολείου μας.