Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το ταξίδι της τροφής», οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σωστή διαχείριση των τροφίμων και τη μείωση της σπατάλης!
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά γνώρισαν τον οργανισμό «Μπορούμε», που δραστηριοποιείται στη διάσωση και διάθεση τροφίμων κι έχει συνεργασία με τη Unisef, αλλά και το Υπουργείο Υγείας.
Ο οργανισμός συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις, συλλέγοντας τρόφιμα που περισσεύουν, όπως ψωμιά, φρούτα και λαχανικά, και τα προσφέρει σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.
Οι μαθητές έμαθαν αρχικά πώς διαχειριζόμαστε σωστά τα τρόφιμα. Επιπλέον έμαθαν:
- Πώς να διαβάζουν σωστά τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να κατανοούν τις ημερομηνίες λήξης και να αποφεύγουν την άσκοπη απόρριψη προϊόντων.
- Πώς να αποθηκεύουν σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο, ώστε να διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.
- Πώς να διαχειρίζονται σωστά το φαγητό που περισσεύει, ώστε να μην καταλήγει στα σκουπίδια.
- Ποιες τροφές είναι θρεπτικές για τον οργανισμό και πώς μπορούν να επιλέγουν πιο υγιεινές επιλογές στην καθημερινή τους διατροφή.
- Πώς να αξιοποιούν σωστά τα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ, όπως οι μπανάνες, μετατρέποντάς τα σε γλυκά ή άλλα φαγητά, αντί να τα πετούν.
Ο κ. Θοδωρής Μαρόκος, κοινωνιολόγος και υπεύθυνος του προγράμματος, παρουσίασε το θέμα με έναν διαδραστικό και κατανοητό τρόπο, χρησιμοποιώντας τον διαδραστικό πίνακα της τάξης. Μέσα από την παρουσίαση, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία της σωστής αξιοποίησης των τροφίμων και το πόσο σημαντικό είναι να μην πετάμε φαγητό.
Το βασικό μήνυμα του προγράμματος συνοψίζεται στο: «Μπορούμε: Καμία μερίδα φαγητού χαμένη» και δίνει ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή.
Οι μαθητές χάρηκαν πάρα πολύ με το πρόγραμμα, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά. Έκαναν πολλές ερωτήσεις, ενώ παράλληλα έκαναν και εύστοχες παρατηρήσεις, δείχνοντας ότι είχαν κατανοήσει το θέμα και ήθελαν να μάθουν περισσότερα.
Το εργαστήριο αυτό άφησε μια πολύτιμη εμπειρία στα παιδιά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την περιβαλλοντική τους συνείδηση, η οποία καλλιεργείται σε υψηλό βαθμό στο σχολείο μας, ενώ τα ενθάρρυνε να υιοθετήσουν και υπεύθυνες διατροφικές συνήθειες. Μέσα από δράσεις όπως αυτή, οι μαθητές γίνονται ενεργοί πολίτες, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου.
Στο τέλος, ο διευθυντής του σχολείου μας κι ο δάσκαλος της τάξης, κ. Χρήστος Μπαμπαλής, ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Μαρόκο για την παρουσίαση και τόνισαν τη σημαντικότητα του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στην εθνική δράση κατά της παχυσαρκίας, καλλιεργεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προαγωγή υγείας των παιδιών, μέσα από την εκπαίδευσή τους για την αξία μιας ισορροπημένης και υπεύθυνης διατροφής.
Παρακάτω παρατίθεται φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική δράση: