ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Μια διαδραστική, διαδικτυακή, εκπαιδευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024. Με αφορμή την εξωστρέφεια που επιδεικνύει η σχολική μας βιβλιοθήκη, αλλά και στο πλαίσιο ενίσχυσης της επαφής μας με παιδιά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας, οι μαθήτριες και οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων του 1ου Δημοτικού Νίκαιας ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά του 18ου Δημοτικού Λαμίας.

Ο συντονισμός έγινε από τον δάσκαλο της Στ’ τάξης κ. Χρήστο Μπαμπαλή, ο οποίος ως δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία, καθοδήγησε τη συζήτηση με φυσικότητα και οργανωμένο τρόπο. Η τεχνολογία που διαθέτει το σχολείο μας, όπως τα λάπτοπ και οι προτζέκτορες, χρησιμοποιήθηκε πλήρως, επιτρέποντάς μας να επικοινωνήσουμε και να μάθουμε με έναν νέο, δημιουργικό τρόπο.

Πριν τη διαδικτυακή συνάντηση έγινε μια μικρή εισαγωγή στα παιδιά, από τον διευθυντή του σχολείου μας, με ένα νοερό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Λαμίας. Με την έναρξη της σύνδεσης έγινε μια θερμή γνωριμία των εκπαιδευτικών και ακολούθησε η παρουσίαση της ιστορίας του κάθε σχολείου στο σύνολο των παιδιών, με την αφήγηση της ιστορίας του δικού μας σχολείου να την κάνει ο δάσκαλος της Ε’ τάξης κ. Δημήτρης Καμινάρης.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε μεθοδικά στους μαθητές των δύο σχολείων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις να ανταλλάξουν πολλές απόψεις για πλήθος θεμάτων, όπως για τον τόπο που ζουν, το σχολείο τους, αλλά και το φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή τους.

Ακολούθως, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών τους και για τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μία από αυτές. Ανέφεραν, επίσης, ποιους ποιητές και συγγραφείς έχουν προσκαλέσει στα σχολεία τους, αναδεικνύοντας τη σημασία των βιβλιοθηκών και της ανάγνωσης στη μαθησιακή διαδικασία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο από τη σχολική βιβλιοθήκη του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας και με την προβολή φωτογραφιών από τη δική μας βιβλιοθήκη, προσφέροντας έτσι στους μαθητές την ευκαιρία να δουν τις βιβλιοθήκες των άλλων σχολείων και να αντλήσουν έμπνευση για νέες ιδέες και δράσεις.

Αυτή η εμπειρία έδειξε για ακόμη μια φορά τη δύναμη της επικοινωνίας και της συνεργασίας, ανεξάρτητα από τις αποστάσεις, και την αξία της τεχνολογίας στην ενίσχυση της μάθησης και της πολιτισμικής ανταλλαγής. Η διαδικτυακή συνάντηση προσέφερε στους μαθητές πολύτιμα οφέλη, όπως η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και η εξοικείωση με την τεχνολογία.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τον τόπο και το σχολείο τους, να μάθουν για άλλες περιοχές της Ελλάδας και να εκτιμήσουν τη σημασία των σχολικών βιβλιοθηκών. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι μαθητές ενίσχυσαν τις γνώσεις τους, καλλιέργησαν την ομαδικότητα και ανακάλυψαν νέες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προοπτικές.

Ευχαριστούμε θερμά τις/ τους εκπαιδευτικούς και πρωτεργάτες αυτής της καινοτόμας δράσης. Την κ. Δήμητρα Ντάρμου που με τη συνεχιζόμενη διάθεσή της για υποστήριξη και προσφορά στη σχολική βιβλιοθήκη μας, αποτελεί σταθερό πυλώνα της ανάπτυξής της, τον κ. Μπαμπαλή που  συνδυάζοντας την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος έδειξε για άλλη μια φορά τις εξαιρετικές του ικανότητες να προγραμματίζει και να συντονίζει με επιτυχία τέτοιες καινοτόμες διαδικασίες, αλλά και την κ. Βίκη Καπρίτσου, δασκάλα του 18ου Δημοτικού Λαμίας, για την αποδοχή της πρόσκλησης και τη σημαντικότατη συμβολή της στην υλοποίηση της καινοτόμας αυτής εκπαιδευτικής δράσης.

Παρατίθεται παρακάτω φωτογραφικό υλικό, από τις όμορφες στιγμές της συνάντησης.